vrijdag 29 augustus 2008

Openingsceremonie WK

Klik om het plaatje hieronder om (amateur) beelden te bekijken van de openingsceremonie van het WK triathlon Long Distance 2008. De opening vond plaats op vrijdagavond 29 augustus.

(vervolgens nog een keer klikken voor een groter beeld)

WK triatlon op radio en tv

Voor de thuisblijvers is het WK a.s. zondag via verschillende media te volgen.

Beeld:
- NOS Studio Sport: samenvatting op zondagavond
- Live beelden (vanaf 08.00 uur) via TV Flevoland. Samenvatting vanaf 18.20 uur
- Live registratie als stream via UPC met wedstrijdcommentaar.

Geluid:
- NOS Langs de Lijn: live updates van de wedstrijd
- Radio Flevoland: tussen 17.00 en 18.00 uur aandacht voor de wedstrijd

Hieronder mijn startnummer dat ik gisteren heb gekregen van de bondscoach.

donderdag 28 augustus 2008

Laatste dagen voor D-Day

Het is nu echt aftellen. Nog 3 nachtjes slapen en dan mogen ongeveer 1000 atleten het Gooimeer in voor het WK O3 in Almere.

Zelf ben ik er klaar voor. Ik realiseer me dat ik geen weken heb gedraaid van 30 uur waar ik mijn collega (selectie)atleten over hoor praten. In mijn topweken heb ik ongeveer 20 uur getraind, maar meestal dus nog minder. Toch voel ik mij sterker dan ooit. Dit aantal uren kon ik namelijk nooit aan en dit jaar wel. Bovendien biedt mij dit veel perspectief voor de komende jaren...

Het is niet reeel om te denken dat deze trainingen genoeg zijn om op een WK voorin mee te strijden. Maar ik ben erg nieuwsgierig hoe ver deze trainingen mij brengen op deze afstand en op dit niveau. Dit wordt de eerste keer dat ik een race van deze lengte ga bedwingen. En dan gelijk een WK maakt het erg bijzonder.

In deze periode zit de selectie voor het WK op Centre Parcs nabij Almere. Ik ben daar ook 3 dagen geweest het afgelopen weekend. Het was erg gezellig met Jerzy Kasemier in het huisje maar ik heb er voor gekozen om de rest van de periode alles vanuit huis te regelen. Dat betekent veel op en neer rijden; vandaag registratie van elite-atleten, morgen de openingsceremonie, zaterdag de fiets inleveren en zondag de wedstrijd. Maar de voordelen van thuis slapen en je eigen gewoonten en spullen om je heen verdringen de nadelen.

De weersvoorspellingen geven aan dat het zaterdag en zondag (plotseling) erg warm wordt. Hopelijk trekt dit weer ook veel bezoekers naar dit prachtige evenement.

dinsdag 19 augustus 2008

Kanshebbers WK titel

Bij de dames lijkt het een strijd te worden tussen Yvonne van Vlerken en Chrissie Wellington. Wellington finishte op 18 augustus nog als 6e overall in de Timberman 70.3 race. Een super prestatie maar is zij nu wel op tijd hersteld voor het WK? Overigens mag ook Pelletier (4e WK vorig jaar; gefinished voor Wellington) niet worden onderschat.

Bij de heren zijn er meer kanshebbers. Met name de Fransen en Scandinaviers gaan strijden om de titel. De Fransen sturen de nummers 1 en 3 van het vorig WK (Loy, Berlier). Maar Bignet en Faure (5e WK vorig jaar) zijn ook potentiele winnaars. Een geheel Frans podium zou mij niet verbazen. De Scandinaviers die kunnen winnen zijn: Colting (2e Almere vorig jaar met lekke band), Johnsen (7e WK vorig jaar), Koefoed (winnaar EK twee jaar geleden in Almere), Toivanen (winnaar Almere vorig jaar en 3e op de 70.3 race in Antwerpen begin augustus). Naast dit geweld is er nog Victor Zyemtsev; winnaar van in ieder geval vijf Ironmans en wereldkampioen in 2005.

zondag 17 augustus 2008

Zwemtocht Grave

Op de website van VZC zag ik een aankondiging van een prestatie zwemtocht in Grave. Omdat ik een keer de Almere afstand in open water wilde zwemmen kwam die tocht goed uit in mijn planning.

Het idee is simpel. Met z'n allen op een boot die 2,75 of 5,5 km een richting op vaart. Iedereen van de boot af om vervolgens diezelfde afstand terug te zwemmen. Dit alles in het kader van de waterfeesten in Grave. De sfeer was relaxt en gezellig.

Ik koos voor de lange afstand: 3 nautische mijlen. Dit is ongeveer 5,5 km. We hadden de stroming iets mee en daarmee kwam ik uit op een tijd van precies 1 uur.

Samen met Johnny Manders, die een dag eerder de triatlon van Veenendaal had meegedaan, zwom ik deze afstand. Redelijk rustig aan gezwommen maar mijn armen en schouders waren toch vermoeid na afloop. In ieder geval weet ik nu wat het is om een uur lang achter elkaar te zwemmen. In Almere hoop ik ongeveer 10 minuten eerder uit het water te zijn.

woensdag 13 augustus 2008

WK selectie

De WK selectie is al een tijdje bekend. Hieronder volgen de namen:

Huib Rost (33)
Jerzy Kasemier (29)
Erik-Simon Strijk (23)
Rob Steegink (24)
Remy Vasseur (27)
Eddy Lamers (31)

gemiddelde leeftijd 27,8; dit is redelijk jong voor lange afstandsatleten.

Yvonne van Vlerken (29)
Sione Jongstra (32)
Miriam Weerd (32)
Ingrid van Lubek (37)
Cora Vlot (44)

Gemiddelde leeftijd 34,8

Dave Rost zat aanvankelijk ook bij de selectie maar zijn voorkeur gaat uit naar een andere wedstrijd. Dit is erg jammer omdat Dave op deze afstand en op dit parcours de beste man van Nederland zou zijn.

zaterdag 9 augustus 2008

ITU Dresscode (deel II)

In het vorige item met deze titel heb ik uiteengezet wat de kledingsvoorschriften zijn tijdens de internationale (elite) kampioenschappen. Nu een item over het uitdragen van reclame tijdens deze wedstrijden.

Bij de age-groupers wordt hier geen beperking voor opgelegd. Bij de elite-atleten is dit anders:
- algemeen: (sponsor)logo's op het wedstrijdoutfit is alleen toegestaan op aangewezen plaatsen. Namelijk:
1) op de borst onder de naam van de atleet met een grootte van maximaal 15 x 10 cm
2) op de zijpanelen met een maximum van 4 x 15 cm
3) onderaan de linker- of rechterpijp met een maximum van 20 cm2
4) op de bovenkant van de rug met een maximum van 20 cm2
- zwemmen: op het wetsuit mogen geen (sponsor)namen/logo's staan, behalve de merknaam van dit pak. Die mag overigens niet groter zijn dan 80 cm2, zowel voor- als achterop het wetsuit.
- fietsen: op de helm mogen geen (sponsor)logo's staan behalve die van het merk van de helm. Op de fiets mogen alleen logo's / namen komen van produkten die met het fietsen te maken hebben.
- lopen: er mag een cap of pet gedragen worden met daarop één (sponsor)logo die niet hoger mag zijn dan 4 cm en niet groter dan 20 cm2.

Naast deze regels van de International Triathlon Union (ITU) heeft de Nederlandse Triathlon Bond nog een aantal beperkingen vast laten leggen:
- Er mogen alleen logo's worden geplaatst van sponsors die minimaal een bepaald bedrag in de atleet investeren. Ik ben erg blij met en trots op mijn sponsors maar bij mijn overeenkomsten worden dergelijke bedragen lang niet gehaald.
- De sponsors mogen geen concurenten zijn van de NTB sponsors.

Concluderend: het voor mij niet mogelijk om tijdens het WK met mijn prive-sponsors op de wedstrijdkleding te lopen. Cervelo, Easton en Profile hoef ik niet van mijn fiets af te krabben en de overige vier sponsors gaan strijden voor één plaats van 20 cm2 op mijn pet tijdens het hardlopen.

Dit is natuurlijk erg jammer maar vergelijkbare regelingen zijn er voor vrijwel alle andere sporten tijdens WK's. Daar wordt ook gestart in landentenue's en niet in de outfits van prive-sponsors. Hopelijk kan ik dit daarom uitleggen aan mijn sponsors.

dinsdag 5 augustus 2008

Goede prestatie in Eupen

Mijn doelstelling om op het podium te komen in Eupen heb ik niet gehaald. Desondanks ben ik erg tevreden met mijn 5e plaats gezien het deelnemersveld en het kleine verschil met de winnaar.

Het zwemmen in Eupen is in een groot en breed stuwmeer zodat de start nauwelijks problemen op hoeft te leveren. De 350 deelnemers vallen bijna niet op in dit meer. Na een goede start lag ik vrijwel gelijk vooraan het veld. Het zwemmen is erg simpel. Ongeveer 1200 meter rechtdoor dan even 100 meter naar rechts en vervolgens weer 1200 meter terug. Na een kilometer zwom ik even een paar slagen rugcrawl om te kijken hoe ik gepositioneerd lag. Tot mijn verbazing lag ik ongeveer 30 meter los van het eerste groepje. En dat terwijl ik redelijk rustig op techniek aan het zwemmen was. Twee keer links ademen, dan weer twee keer rechts. Op de terugweg was het de wind die een belangrijke rol speelde. Ik had moeite om tegen de wind en de golven in te zwemmen. Het lukte mij niet om dit op techniek te doen; het werd veel meer werken. Ik moest gelijk aan Almere denken. Daar zijn de golven vast nog veel sterker. Dit hakwerk resulteerde er ook in dat de eerste groep mij terughaalde, 500 meter voordat wij het water uit gingen. Desalniettemin klom ik als eerste op het vaste land.

Vier mannen uit de eerste zwemgroep vonden elkaar al snel in een fietsgroep. Benoit Bourguet (B), Koen Hoeyberghs (B), Guillaume Gillodts (Fr) en ik. Met name de Fransman en ik hebben veel werk verzet tijdens het fietsen. Door de wind en het heuvelachtige parcours werd het fietsen nog een redelijk zware onderneming. Alhoewel ik hier niet alles uit de kast heb getrokken. We moesten immers nog 21 km hardlopen over zwaar terrein.

Gillodts en Bourguet wisselde erg snel. Binnen 2 km liep ik naast Gillodts maar dat bleek te veel van het goede. Bij de beruchte beklimming die weleenswaar niet heel erg steil is maar wel ongeveer een kilometer lang moet ik lossen. Die klim zou mij later nog meer plaatsen kosten. In de tweede, van de drie, loopronde kwam Pieter Helin mij voorbij op dezelfde klim. Bovenaan had hij al een aardig verschil gemaakt. Tijdens de afdaling en het vlakke gedeelte naar de finish kon ik Helin en Hoeyberghs weer bijhalen. Maar tijdens de heuvels in de laatste ronde maakte Helin toch het verschil. In een sprint a deux (wederom heuvelop) naar de finish verloor ik van Hoeyberghs. Resultaat: 5e.

Zowel tijdens het zwemmen als het lopen moet ik het hebben van mijn souplesse en techniek. Daar waar ook nog kracht bij komt kijken (tegen de wind in zwemmen, heuvelop lopen) verlies ik tijd ten opzichte van de concurrentie. Dat is op dit moment dus mijn zwakke punt. Voor de rest moet ik tevreden zijn. Dit is een veel betere prestatie dan vorig jaar. Het verschil met de winnaar is ongeveer 2,5 minuut. Het verschil met Pieter Helin (winnaar van Stein) is 1.15 min.

Met name door het heuvelaf lopen heb ik meer spierschade opgelopen dan ik gehoopt had. Het is nu dus zaak om goed te herstellen en dan de draad op te pakken richting het WK. De triatlon in Veenendaal sla ik daarom over.

vrijdag 1 augustus 2008

Voorbeschouwing triatlon Eupen

Dit wordt mijn derde start tijdens de halve triatlon van Eupen (2,5 km zwemmen, 80 km fietsen en 21 km hardlopen). Ik behaalde in 2004 de 10e plaats en vorig jaar de 6e. Dit jaar is een podiumplaats hopelijk haalbaar.

Het zwemmen in Eupen is in een prachtig gelegen stuwmeer. Een simpel heen en weer parcours. Het fietsen en lopen gaat over een heuvelachtig terrein dwars door een natuurpark. Ik ga graag naar deze wedstrijd omdat het een schitterende omgeving is en niet al te ver rijden van huis. Ik heb geen idee welke kanshebbers op de overwinning mee doen. Alhoewel vorig jaar een Tjech de overwinning pakte doen hoofdzakelijk Belgen, Nederlanders en Duitsers mee. Pieter Helin (de winnaar van Stein) doet mee, maar verder heb ik geen idee wie nog meer kanshebber is. Dat is ook niet belangrijk. Ik ga van mijn eigen krachten uit :-)