dinsdag 31 maart 2009

Weekindeling (dinsdag)

Elke week beschrijf ik een trainingsdag.

Week 14, dinsdag

Rustpols: 47
Polar Optimizer status: 2 (Normal State)

De dinsdag is mijn hersteldag.

Na de lange maandag met de pittige zwemtraining begint de dinsdag met een rustige zwemtraining. Nu ik op maandag uithoudingsvermogen aan het trainen ben tijdens het zwemmen, kan ik op dinsdag niet veel meer doen een rustige techniektraining. Vandaag heb ik heel veel techniekoefeningen gedaan met tussendoor 1000 en 500 m rustig met paddles.

De rest van de dag staat in het teken van verder fysiek herstel. De hele dag ben ik op mijn werk of op een externe locatie voor mijn studie. Zo ook vandaag. 's Middags en 's avonds was ik in Utrecht om meer te leren over communicatie.

Als ik thuis kom liggen Marieke en Mik al lang te slapen. Hopelijk maak ik ze niet wakker.

Tot woensdag.

zondag 29 maart 2009

Modderpoel

Gisteren een fietstestje gedaan in de bossen van Zeist.
Het was behoorlijk slecht weer. Hieronder een foto van Evert Scheltinga en ik.
Ik heb nu nog de modder in mijn haren.



(Mijn test was overigens geslaagd)

zondag 22 maart 2009

Weekindeling (maandag)

Elke week beschrijf ik een trainingsdag.

Week 13, maandag

Rustpols: 46
Polar Optimizer status: 2 (Normal State)
Gewicht: 79,4

De week begint altijd goed met een hersteltraining: aquajoggen!
Niks bijzonders, geen opdrachten of moeilijke dingen. Gewoon een uurtje rustig in het water de loopbeweging nabootsen. Ontzettend goed voor het herstel. Deze vorm van trainen wordt te vaak onderschat. Veel atleten gebruiken dit alleen maar als ze geblesseerd zijn. Dan is het zeker een goede vervanging van de looptraining, maar in een reguliere week kan dit ook prima worden ingepland. Bovendien kun je technische oefeningen doen die je met regulier lopen niet voor elkaar krijgt. Wel eens met één been gelopen?

Na de aquajogtraining moet ik haasten naar mijn werk.

In de middag staat een zwemtraining gepland in Amersfoort. Samen met Evert Scheltinga hebben wij twee 50 m banen tot onze beschikking, inclusief een trainer. Dit is echt een supertraining. Vrijwel één op één aanwijzingen van onze zwemcoach George Sieverding. George en ik weken al jaren samen maar dit jaar is onze samenwerking flink toegenomen. Tot vorig jaar trainde ik eens per week bij George. Nu maakt hij al mijn zwemprogramma's. Evert en ik hebben andere doelen in de triatlon en daarom zijn onze programma's niet gelijk. Bovendien krijgen wij andere technische aanwijzingen omdat onze tekortkomingen op andere vlakken liggen. Maar toch is het erg prettig om dit samen te doen.


Ik heb net een periode van zes weken weerstandscapaciteit (doel: het verhogen van de maximale lactaatproductie) achter de rug. Deze zeer intensieve trainingen (letterlijk kort maar krachtig) heb ik nog nooit gedaan en juist daarom lijkt ons dit een goede prikkel om deze vorm dit jaar wel te doen. De komende periode staat uithoudingsvermogen (maximaliseert het gebruik van de maximale zuurstofopname tijdens wedstrijdinspanning) op de "to-do-list". Vandaag begonnen met 4 x (10 x 50) in 36 seconden. Start elke 55 seconden. Elke 5e en 10e iets sneller. Na een serie 60 seconden extra rust. Evert zwom twee series mee. Dat is het verschil tussen een OD'er en een LA'er :-) In de komende weken wordt de afstand binnen een serie uitgebreid. Daarna weer terug in afstand waarbij het aantal series wordt uitgebreid. En tot slot wordt de pauze steeds minder.

Vervolgens snel naar huis om Marieke en Mik te zien. Gezellig samen eten om tot slot van deze dag nog even rustig wat op de ergometer uit te fietsen. Voordat Mik gaat slapen komt hij altijd even bij mij kijken.

Tot dinsdag!

vrijdag 20 maart 2009

Keek op de week(indeling)

Komende week start ik een nieuwe rubriek: "Mijn Trainingsweek".

Het is tijd om mijn geheimen prijs te geven!

Elke week beschrijf ik een dag in de week. Ik start a.s. maandag. Ik beschrijf wat ik op die dag doe. Omdat ik een redelijk vaste weekindeling heb, krijg je na 6 weken een beeld van welke trainingen ik doe. Ik probeer te beschrijven wat de inhoud van die training is en waarom ik die training doe.

Stel gerust vragen als je meer informatie wilt hebben over mijn trainingen. Wellicht levert de informatie en discussie nieuwe inzichten op.

donderdag 19 maart 2009

Powerbar Energize Drink

In navolging van Performance Bar en Gel is de speciale C2MAX formule ook
toegevoegd aan Performance Sports Drink, de isotone sportdrank van PowerBar.
C2MAX is een speciale mix van glucose en fructose die ervoor zorgt dat de
koolhydraten tot 55% beter worden opgenomen. Wetenschappelijke studies hebben
aangetoond: tot 8% betere sportprestaties en langdurige energie.

Om de werking van deze verbeterde isotone sportdrank nog duidelijker over te
brengen, krijgt het product bovendien een nieuwe naam: PowerBar Energize Drink.
De smaken blijven ongewijzigd.

vrijdag 13 maart 2009

Zwemclinic

Gisteren heb ik een zwemclinic, of gasttraining, verzorgd bij het triatlonclubje van zwemvereniging Thetis uit Gendt. Erg leuk om te doen. De meeste jongens kende ik al.
we hebben het onderwerp "stuwen" behandeld. Erg moeilijk om te doen maar leuk om te leren. Eerst een klein stukje uitleg op de kant en vervolgens oefeningen in het water. Leuk om te zien dat een aantal jongens (en 1 dame) tijdens de training al flinke vooruitgang boeken. Een uur is natuurlijk veel te kort om met die jongens aan de gang te gaan; nu moeten ze er zelf mee aan de slag.

Alhoewel ik het erg leuk vind om te doen heb ik niet genoeg tijd om dit soort dingen vaker te doen. Ik heb andere prioriteiten: ik wil zelf nog lekker trainen. Deze week kwam het voor mij uit en over vier weken mag ik weer.

dinsdag 10 maart 2009

Sponsors 2009 (part VIII)


Het Australische kledingmerk 2XU voorziet mij het komend seizoen van triatlonkleding.
Via www.triathlonwinkel.nl kan ik tevens beschikken over het ultieme wetsuit: de Velocity V1. Met name de 5 mm panels (drijfvermogen) in combinatie met 1,5 mm rondom de schouders (flexibiliteit) spreken mij erg aan in dit wetsuit.

www.triathlonwinkel.nl bied je de mogelijkheid om wetsuits eerst te proberen alvorens te kopen. Kijk op de website voor meer informatie. Ik heb al test gezwommen in de 2XU C1 wetsuit. Dit is het 3e model in de 2XU lijn en dat pak zwom al erg goed. Een absolute aanrader in de middenklasse. Ga je voor het ultieme? Probeer dan eens de V1 in het Pieter van de Hoogenband zwemstadion!

www.triathlonwinkel.nl levert de complete collectie 2XU producten in Nederland. Ook de compressiekleding levert je betere prestaties op. Een betere doorbloeding levert meer power en sneller herstel.

zaterdag 7 maart 2009

BMC CX01


Veltec heeft vandeweek via fietsspeciaalzaak Roelofs mijn BMC CX01 cyclecross fiets geleverd.

Ik wilde graag een cyclecrossfiets zodat ik met slecht weer eerder de weg op kan. Bij mogelijke gladheid ben je toch meer zeker op een cyclecross- dan op een normale racefiets. Bovendien moet ik volgend jaar trainingen gaan doen tijdens het woon- werkverkeer en dat betekent veel in het donker rijden. Ook dan is zo'n fiets prettiger. Mijn voorkeur gaat bovendien uit naar een cyclecrossfiets i.p.v. een ATB omdat daarmee je houding niet zo erg verschilt van je normale racefiets. Bovendien is het erg leuk om hard door het bos te crossen. Ook kan ik deze fiets gebruiken in combinatie met mijn Powertapwielen.

Vandaag gelijk de eerste rit gereden; de Posbankroute. Na deze rit had ik twee gedachten:
1) jammer van die modderspetters op de splinternieuwe fiets
2) dit is leuk!! deze fiets had ik veel eerder moeten kopen!!

Voor de kenners:
- BMC CX01
- Shimano Ultegra SL
- Shimano PD-M520 pedalen
- FSA Gossamer crankset
- Easton EC90X voorvork
- Easton EC70 zadelpen
- Easton EA50 wielen
- Easton EA30 stuurpen
- Easton EA30 stuur (round)
- Schwalbe Racing Ralph cyclecrossbanden
- Selle Italia Shiver zadel

zondag 1 maart 2009

Nieuw van Powerbar: Ride Shots

Vloeibare energie in een zachte gum. Handig tijdens het lopen, fietsen en fitnessen, als je moe wordt en snelle energie nodig hebt! De PowerBar Ride Shots hebben een unieke samenstelling: een vloeibare vulling van binnen voor snelle energie en een zachte gum van buiten. Verkrijgbaar in 2 heerlijke smaken: cola (met cafeïne) en lemon (met vitamine C). Elke verpakking bevat circa 9 Ride Shots.

Elke Ride Shot bevat de speciale C2MAX koolhydratenmix, een speciale combinatie van glucose en fructose. Deze zorgt ervoor dat de koolhydraten tot 55% beter worden opgenomen door de spieren. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond: tot 8% betere sportprestaties door extra energie voor de spieren.