maandag 28 februari 2011

Sportvasten dag #5

Wederom gestart met het wegen van mijzelf: 1,5 kilo lichter dan gisteren! Dan gaat het hard.Ik vraag mijzelf af of dit vochtverlies is. Maar daar kom ik dan bij het gewicht van morgen wel achter.

Daarna voor het eerst een test gedaan om te kijken of de switch heeft plaatsgevonden. Werkt heel simpel. Zodra er (een bepaalde hoeveelheid) vetresten in de urine zit, is de switch gemaakt.

IMAG0485

Rij 1 geeft de suikergehalte aan. Als de kleur op je urinestrook niet overeenkomst met het eerst vakje is er kans op diabetes. Rij 2 zegt iets over de hoeveelheid vitamines in je lijf. In vakje 1 en 2 zit je nog goed. In vakje 3 heb je duidelijk een tekort. Rij 3 geeft de (hoeveelheid) vetresten aan.

Gelijk de resultaten van deze test doorgenomen met mijn sportvastencoach. Omdat de switch duidelijk is gemaakt hoef ik nog maar 1 vastendag te doorstaan! Dat is leuk nieuws. Dus ik mag een dag eerder gaan opbouwen met vast voedsel. Omdat wij dan de opbouwdagen ook gaan combineren, duurt mijn totale kuur geen 10, maar 8 dagen. Maar eerst vandaag nog vasten. Drie keer 150 ml sap. Nogmaals: verder niks.

Vandaag had ik het de hele dag erg koud. Waarschijnlijk omdat mijn lijf veel minder energie heeft dan normaal. Verder ben ik ook deze dag goed doorgekomen. Alleen ‘s ochtends 30 minuten gefietst.

Gewicht: 73,1 kg

zondag 27 februari 2011

Sportvasten dag #4

De eerste vastendag op het programma. Nu volgen dus maximaal drie dagen waarop ik ‘s ochtends 150 ml sap, ‘s middags 150 ml sap en ‘s avonds 150 ml sap mag. De rest alleen water of thee.

Ik heb bewust wat activiteiten gepland vandaag zodat ik veel afleiding zou hebben. Dat is prima gelukt. Ik vond het niet eens lastig om zo weinig binnen te krijgen. Ging eigenlijk prima.

‘s Avonds nog 30 minuten hardgelopen om de allerlaatste koolhydraten uit mijn lijf te halen. Ik merk wel dat ik mijn lijf aan het beroven ben maar echt schokkende effecten blijven uit.

Gewicht: 74,5 kg

image

zaterdag 26 februari 2011

Sportvasten dag #3

Tijdens deze kuur begint de dag altijd met wegen. Vandaag precies 75 kg. Dat is dus “maar” 300 gram lichter dan gisteren. Op de eerste dag verloor ik bijna een kilo. Maar dat is ook logisch. De eerste dag is het vooral de maaginhoud die slinkt.

Alhoewel morgen pas de echte drie vastendagen beginnen, mag ik vandaag ook alleen maar sap. Maar wel veel meer dan morgen. Als ontbijt 300 ml appelsap, lunch 300 ml sinaasappelsap en een diner van 450 gram groentesap. Voor de rest alleen water en eventueel thee.

‘s Ochtends 30 minuten gezwommen en ‘s avonds 30 min hardgelopen. De trainingen tijdens deze kuur moeten redelijk intensief zodat je de resterende koolhydraten in je lijf aanspreekt. En niet te lang zodat je geen verstoring krijgt ik je eiwitbalans voor het herstel. Ik merk dat ik wat minder kracht in mijn lijf begin te krijgen. Met name tijdens het zwemmen merk ik dat. Het lopen ging nog prima.

Gewicht: 75,0 kg

vrijdag 25 februari 2011

Sportvasten dag #2

Tweede dag vasten is goed gegaan.

Begonnen met twee stuks fruit en een klein beetje appelsap. Daarna een korte zwemtraining. Als lunch had ik vandaag 200 gram wokgroenten. En het avondeten was een kop soep.

Ik moet er zelf ook wel om lachen hoe belachelijk weinig dit is. Maar ik voel me nog goed. Morgen geen vast voedsel meer.

Gewicht: 75,3 kg

donderdag 24 februari 2011

Sportvasten dag #1

Vandaag ben ik begonnen met een sportvasten kuur. Mijn persoonlijk doel is om wat kilo’s kwijt te raken en om mijn vetverbranding efficiënter te laten werken. Sportvasten is vrij nieuw. Ik ben benieuwd naar de ervaring, het mentale traject en het fysieke resultaat.

“Sportvasten beïnvloed je stofwisseling zodat er een duurzame switch van suiker- naar vetverbranding tot stand komt.” Het is een 10-daagse kuur. Eerst drie afbouwdagen waarop je steeds minder mag eten. Vervolgens (maximaal) drie sapdagen om je totale koolhydraatvoorraad uit te melken. Afsluitend vier opbouwdagen onder meer om weer te wennen aan vast voedsel.

Als je het goed doet zou je deze metabole switch lange tijd kunnen vasthouden. Eventueel door aanvullende minikuurtjes.

Op de eerste (afbouw)dag bestond mijn ontbijt uit twee stuks fruit en een beetje appelsap. De lunch was een salade van 100 gram sla en twee tomaten. ‘s Avonds mocht ik nog 200 gram gewokte groente. Verder alleen maar water gedurende deze dag.

Mijn sportvastencoach is Grada Boschker. Samen met haar “sla” ik mij er wel doorheen.

Gewicht: 76,2 kg