maandag 1 september 2008

Mixed feelings in Almere

Wat een geweldig evenement en wat een fantastische sfeer in Almere afgelopen zondag. Helaas heb ik een dubbel gevoel overgehouden aan deze dag ... Hierbij mijn verslag en de alvast de eerste foto's en (amateur)beelden.

De dag begon geweldig goed. Het zwemmen ging uitstekend. Ik had een goede start maar merkte al snel dat een groepje van ongeveer 10 atleten te snel zwom voor mij. Daarop nam ik het besluit om in de tweede groep te zwemmen. In die groep kon ik makkelijk mee. Constant bleef ik in de 2e of 3e positie in die groep om het overzicht te behouden en om te kunnen reageren op anderen.
Deze tweede groep kwam met ongeveer 5 minuten achterstand op de eerste groep uit het water. Mijn zwemtijd van 1.05.18 geeft overigens aan dat het zwemmen veel langer was dan de 4 km zoals die bedoeld is. Als eerste Nederlander kwam ik uit het water maar Jerzy Kasemier, Huib Rost en Remy Vasseur zaten vlak achter mij.

De eerste kilometers fietsen gingen ongelofelijk hard. Remy Vasseur kon de aansluiting niet houden. Uiteindelijk onstonden er twee groepen fietsers vooraan die, op een paar uitzonderingen na, gelijk waren aan de eerste twee zwemgroepen.

Alhoewel het fietsen in het begin ontzettend hard ging gaf mijn uiteindelijke gemiddelde fietshartslag van 151 aan dat ik het tempo makkelijk aan kon. De 120 km fietsen reed ik in 2.57 uur. De eerste groep reed nog ongeveer 3 minuten sneller.

Het eerste loopgedeelte ging ontzettend goed. Ik had met mijzelf afgesproken om de eerste 20 km niet boven de hf 160 uit te komen. En met die hartslag liep ik één van de betere tussentijden van het hele veld. Op dat moment lag ik op de 12e plaats.

Maar na ongeveer 22 km was het over en uit ....

Wat er gebeurde was iets wat ik nog nooit had meegemaakt. De coordinatie verdween compleet en ik kreeg een waas voor mijn ogen. Na een paar minuten moest ik noodgedwongen in de berm gaan liggen. Ik heb daar zeker 5 minuten gelegen. Toen ik weer enigszins bij zinnen was besloot ik dat ik kosten wat kost de finish moest halen. Ik heb het vertrouwen gekregen om op dit WK in eigen land te kunnen starten en niet finishen was geen optie. Al wandelend afgewisseld met stukjes hardlopen heb ik uiteindelijk de finish bereikt. Dat ik door dit gigantische oponthoud nog maar 9 plaatsen heb verloren viel mij achteraf gezien erg mee. Uiteindelijk 21e van de wereld en 3e Nederlander in 6 uur, 19 minuten en 18 seconden.

Al met al was dit een geweldige ervaring waarin ik heel veel heb geleerd. Ik ben ontzettend blij dat ik dit WK in eigen land heb meegemaakt.

Geen opmerkingen: