dinsdag 5 augustus 2008

Goede prestatie in Eupen

Mijn doelstelling om op het podium te komen in Eupen heb ik niet gehaald. Desondanks ben ik erg tevreden met mijn 5e plaats gezien het deelnemersveld en het kleine verschil met de winnaar.

Het zwemmen in Eupen is in een groot en breed stuwmeer zodat de start nauwelijks problemen op hoeft te leveren. De 350 deelnemers vallen bijna niet op in dit meer. Na een goede start lag ik vrijwel gelijk vooraan het veld. Het zwemmen is erg simpel. Ongeveer 1200 meter rechtdoor dan even 100 meter naar rechts en vervolgens weer 1200 meter terug. Na een kilometer zwom ik even een paar slagen rugcrawl om te kijken hoe ik gepositioneerd lag. Tot mijn verbazing lag ik ongeveer 30 meter los van het eerste groepje. En dat terwijl ik redelijk rustig op techniek aan het zwemmen was. Twee keer links ademen, dan weer twee keer rechts. Op de terugweg was het de wind die een belangrijke rol speelde. Ik had moeite om tegen de wind en de golven in te zwemmen. Het lukte mij niet om dit op techniek te doen; het werd veel meer werken. Ik moest gelijk aan Almere denken. Daar zijn de golven vast nog veel sterker. Dit hakwerk resulteerde er ook in dat de eerste groep mij terughaalde, 500 meter voordat wij het water uit gingen. Desalniettemin klom ik als eerste op het vaste land.

Vier mannen uit de eerste zwemgroep vonden elkaar al snel in een fietsgroep. Benoit Bourguet (B), Koen Hoeyberghs (B), Guillaume Gillodts (Fr) en ik. Met name de Fransman en ik hebben veel werk verzet tijdens het fietsen. Door de wind en het heuvelachtige parcours werd het fietsen nog een redelijk zware onderneming. Alhoewel ik hier niet alles uit de kast heb getrokken. We moesten immers nog 21 km hardlopen over zwaar terrein.

Gillodts en Bourguet wisselde erg snel. Binnen 2 km liep ik naast Gillodts maar dat bleek te veel van het goede. Bij de beruchte beklimming die weleenswaar niet heel erg steil is maar wel ongeveer een kilometer lang moet ik lossen. Die klim zou mij later nog meer plaatsen kosten. In de tweede, van de drie, loopronde kwam Pieter Helin mij voorbij op dezelfde klim. Bovenaan had hij al een aardig verschil gemaakt. Tijdens de afdaling en het vlakke gedeelte naar de finish kon ik Helin en Hoeyberghs weer bijhalen. Maar tijdens de heuvels in de laatste ronde maakte Helin toch het verschil. In een sprint a deux (wederom heuvelop) naar de finish verloor ik van Hoeyberghs. Resultaat: 5e.

Zowel tijdens het zwemmen als het lopen moet ik het hebben van mijn souplesse en techniek. Daar waar ook nog kracht bij komt kijken (tegen de wind in zwemmen, heuvelop lopen) verlies ik tijd ten opzichte van de concurrentie. Dat is op dit moment dus mijn zwakke punt. Voor de rest moet ik tevreden zijn. Dit is een veel betere prestatie dan vorig jaar. Het verschil met de winnaar is ongeveer 2,5 minuut. Het verschil met Pieter Helin (winnaar van Stein) is 1.15 min.

Met name door het heuvelaf lopen heb ik meer spierschade opgelopen dan ik gehoopt had. Het is nu dus zaak om goed te herstellen en dan de draad op te pakken richting het WK. De triatlon in Veenendaal sla ik daarom over.

1 opmerking:

Anoniem zei

Dag Eddy, Dan maar even zo; Ik zag je na de prijsuitreiking niet meer, maar wilde je nog wel even feliciteren met je prachtige 5e plek!
Grtz Sonja